Tekenen helemaal in mijn straatje

Door Ria Alleman

Cees Westhoek

Cees Westhoek is al jarenlang activiteitenbegeleider tekenen en aquarelleren bij ons buurthuis. Ruim vijfendertig jaar geleden is hij bij de Boschbloem terecht gekomen. Tijdens een gezellig en geanimeerd bezoek vertelde hij daar van alles over.

Wie ben je?
‘Ik ben Cees en 83 jaar oud en geboren in Voorschoten in het Burgemeester Vernèdepark. Mijn hele leven woon ik in dit mooie dorp. In 1964 ben ik getrouwd met Elly Verhagen ook uit Voorschoten. Samen hebben we twee dochters en één kleindochter gekregen. Twaalf jaar geleden is Elly overleden. Mijn vrije tijd gebruik ik om te fietsen, wandelen en andere hobby’s zoals tekenen, schilderen, fotografie en houtbewerken.’

Hoe ben je bij de Boschbloem terecht gekomen ?
‘Halverwege de 70er jaren heb ik voor twee jaar een tekencursus onder leiding van Willem Vis gevolgd in het Creatief Centrum aan de Molenlaan en één jaar fotografie van Ruud Jansen. Daarna tien jaar niets. In 1985 las ik een advertentie in een Voorschotense krant over een tekencursus in de Boschbloem door Frida Naaborgh. Toen heb ik het tekenen weer opgepakt en ben bij haar op les gegaan. Na tien jaar stopte Frida met lesgeven en vroeg of ik het wilde overnemen. Na overleg met de cursisten heb ik ja gezegd.’

Hoe lang geef je de activiteit al?
‘In 1995 ben ik gestart met een groep van 14 cursisten. Dit aantal groeide al snel en het duurde niet lang of we hadden een beginners en een gevorderden groep. Weet nog goed dat een man naar mij toekwam die wel wilde leren tekenen maar er bij zei dat hij er niets van kon, waarop ik hem vroeg of hij kon schrijven. Als je kunt schrijven dan kan je ook leren tekenen. Het was mooi om te zien dat hij na een jaar mooie tekeningen maakte, kijk daar doe je het voor. Na verloop van tijd kwam Nora Tamerus met het verzoek om les te geven met aquarel in de Boschbloem en of ik daar bezwaar tegen had. Integendeel zelfs ik heb me als eerste cursist opgegeven. In het begin gaf ik les volgens een plan om de vorm -en diepgangtechnieken te behandelen maar na verloop van tijd ben ik daar vanaf gestapt en is het een vrije cursus geworden. Ieder doet wat hij of zij leuk vindt en kiest zelf het materiaal waarmee ze willen werken uit, Ik help bij problemen en dat bevalt goed. Zo nu en dan geef ik college bij een onderwerp als perspectief of portret tekenen. Ieder seizoen wordt afgesloten met een expositie van de gemaakte tekeningen en schilderijen. ik weet nog de eerste keer dat Frida en ik een expositie gingen inrichten in nog het houten schooltje, we hingen de tekeningen met knijpers aan waslijnen, prachtig was dat. De exposities zijn in al die jaren altijd een succes geweest. Het is mijn cadeau aan de cursisten, waarvan de meesten meer dan twintig jaren meedoen, dat geeft wel aan hoe leuk het is.

Andere activiteiten
Ja, ik heb ook andere activiteiten gedaan. Zo ben ik een aantal jaren coördinator van de Engelse cursus geweest, maar toen mij gevraagd werd om de tekencursus over te nemen wilde ik wel graag van de Engelse cursus af. Het geluk was aan mijn zijde, want Ge Meester wilde Engelse les geven in het Buurthuis en ik kon hem een complete cursus met leerlingen overhandigen. Ik kon mij bezig gaan houden met tekenen en schilderen. Wat wel mijn straatje is. Voor het 20 jarig bestaan van het Buurthuis heb ik samen met Ria de Hollander een herinneringsboom gemaakt die nog steeds in de hal hangt. Mijn 25-jarig jubileum in 2020 is helaas verdronken in de Corona crisis, op naar de 30 dan maar.

Buiten het Buurthuis maak ik foto’s die ik op facebook onder de groep ”je bent een Voorschotenaar als je…” plaats en die zo nu en dan ook in de krant terechtkomen. Verder maak ik ook houtsculpturen zoals bijvoorbeeld Totempalen, je merkt wel ik verveel me geen moment.   

Wat wil je andere meegeven over vrijwilligerswerk?
‘Doe datgene waar je plezier in hebt en draag je hobby uit. Plezier hebben met elkaar is het belangrijkste en het is leuk om te zien wat iedereen kan bereiken. ‘

12 april 2022

Delen met je netwerk?