Schaken, een leuk spel!

Door Ria Alleman

Al jaar en dag speelt Teun Meirink het spannende spel schaken. Eerst in Rijnsburg en later bij de Schaakvereniging Voorschoten in het Kruispunt. Na zijn pensionering is hij bij de MaandagMiddagSchaak  in de Boschbloem terecht gekomen en heeft hij het organiseren van de activiteit in 2014 van zijn voorganger overgenomen. Hoe het allemaal gegaan is doet hij tijdens een geanimeerd gesprek uit de doeken.

Teun is een geboren en getogen Rijnsburger en heeft naast het schaken bij de Rijnsburger schaakvereniging ook jarenlang bij de Rijnsburgse Boys gevoetbald. Na de lagere school ging hij naar het gymnasium.  ‘Ja, bijzonder is wel dat je toen iedere zaterdag 2 uur latijn en drie uur Grieks had en  daarna ging ik voetballen’ lacht Teun. ‘Ik ben in Leiden gaan wonen en heb daar rechten gestudeerd, tijdens de studie nog in dienst gezeten, en was mijn werkzame leven jurist. Ik heb in Amsterdam bij het Sociaal Fonds Bouwnijverheid, tegenwoordig het UVV gewerkt. Eind jaren zeventig ben ik in de Narcisstraat in Voorschoten komen wonen, en na een paar jaar verhuisd naar de Papelaan. Waar ik nog steeds met veel plezier samen met mijn vrouw Corry woon. We hebben twee kinderen Justine en Sophie en twee kleinzonen Luuk en Ole, respectievelijk 3 en bijna 1 jaar oud. Luuk, de oudste, komt bijna iedere zondag tot maandagavond logeren. We zijn met veel plezier ‘oppas oma en opa’

Schaken
‘Schaken heb ik altijd een leuk spel gevonden. Toen ik ging studeren kwam het spelen op een laag pitje te staan. Ik speelde indertijd nog zo nu en dan een potje, maar was geen lid van een vereniging. Begin jaren tachtig, nu alweer zo’n veertig jaar geleden, ben ik lid van Schaakvereniging Voorschoten geworden. Het mooie is dat ik niet eens de oudste ben qua leeftijd of lidmaatschap, er zijn nog een paar leden die ouder zijn. Het is wat je zegt een sport voor jong en oud. De schaakvereniging Voorschoten heeft drie afdelingen: de senioren die spelen donderdagavond in het Kruispunt; een redelijk grote jeugdafdeling, met circa veertig leden, die op vrijdagavond in Noord-Hofland in “De Kompas” spelen en dan natuurlijk de MaandagMiddagSchaak (MMS) hier in De Boschbloem.‘

Hoe is MMS bij “De Boschbloem” gekomen?
‘Het begon met een aantal senioren van de donderdagavond die het prettiger vonden om overdag te spelen en op tijd thuis wilde zijn. Weet je, soms kun je nog lang over een partijtje nadenken en als dat ’s avonds laat nog door je hoofd maalt kost het je nachtrust! Piet Wilschut en Hans Wolthuis zijn tijdens hun zoektocht naar een geschikte locatie bij de Boschbloem terecht gekomen. Dit is nu alweer zo’n 17 jaar geleden. In de hobbyruimte begonnen we met 8 schakers en zijn van lieverlee uitgegroeid tot een club van ruim 45 man, die overal vandaan komen. We hebben echt een regionale functie en dat is boeiend. Op de maandagmiddag wordt in een ontspannen sfeer alleen in intern competitieverband gespeeld. Er mag een praatje gemaakt worden’, glimlacht Teun. 

Gastheer
‘In 2014, na mijn pensionering ben ik bij de MaandagMiddagSchaak terecht gekomen. Piet Segaar stopte met het organiseren en Piet Wilschut nam het over. Na een paar jaar wilde Piet stoppen en toen heb ik het stokje als gastheer en eindverantwoordelijke overgenomen. Nico Loomans richt met anderen de zaal in en iedereen die voor 14.00 uur binnen is wordt door de computer ingedeeld voor een partij. Je hoeft geen sterspeler te zijn, maar je moet wel over een basiskennis beschikken om te komen schaken. Er wordt geen les gegeven.

Vrijwilligers werk
‘Ja, ik doe meer naast mijn gastheerschap voor de schaakmiddag. Zo ben ik acht jaar voorzitter van de schaakvereniging geweest. Wat ik fijn vind is dat ik een aanzet heb kunnen geven dat de vereniging naar “De Boschbloem” komt. Hiervoor heb ik mij altijd sterk gemaakt omdat hier veel mogelijkheden zijn, zeker met het oog op de toernooien die de vereniging organiseert. Ideaal voor beide partijen en ik ben meer dan blij dat we dit jaar naar “De Boschbloem” komen. Zo heb ik niet een, maar twee thuis wedstrijden! Verder zit ik in de exploitatiecommissie van de Herensociëteit. En dan vind ik ook nog tijd om twee keer per week te bridgen, nee vervelen doe ik mij niet. Het is leuk om te doen en je doet sociale contacten op.

22 maart 2023

Delen met je netwerk?