Rotsvast vertrouwen in kleuren

Door Ria Alleman

Sandra van Mameren

Sandra van Mameren is sinds oktober 2021 activiteitenbegeleider Vitaal door Kunst bij de Boschbloem. Wie zij is, en hoe zo op het idee van deze cursus is gekomen vertelt ze enthousiast onder het genot van een kopje koffie in de Boschbloem.

Wie ben je?
‘Ik ben Sandra, 53 jaar en woon samen met mijn man Han en twee kinderen in de Bloemenwijk. We hebben 20 jaar geleden het oude bakkerspand waar eerst bakker Duijnisveld en later Jansen heeft gezeten gekocht. Je kunt je wel indenken dat, toen we het pand kochten er veel aan opgeknapt en verbouwd moest worden. Onze beide kinderen, Denise van 19 en Tim 16 jaar zijn in dit huis geboren. Naast mijn vrijwilligerswerk en het geven van de cursus werk ik drie dagen in de week.’

Eerste kennismaking met de Boschbloem
‘Tijdens mijn zwangerschap van Denise heb ik voor het eerst kennisgemaakt met de Boschbloem. Ik wilde graag leren schilderen en tekenen en ben op les gegaan bij Cees Westhoek. Ik heb veel van Cees geleerd en heb goede herinneringen aan die tijd.  Bij de geboorte van Tim heeft Cees een mooie tekening gegeven: Japie Krekel met paraplu!’

Kunstzinnige therapie
‘Ik was als psychologe werkzaam in het onderwijs en was zo druk, dat het op een gegeven moment moeilijk was om alle ballen in de lucht te houden. Ik wilde meer rust in mijn leven en ben op zoek gegaan hoe ik die kon krijgen. Na een zoektocht kwam ik op het Elisabeth Vreedehuis in Den Haag en daar begon ik aan een opleiding Medische Schildertherapie. Tijdens deze opleiding leer je alles over kleuren en hoe je daarmee de gezondheid ondersteunt. Ik ervaar aan mijzelf dat dat ook echt werkt.’

Activiteit Vitaal door kunst
‘Vorig jaar mei verscheen het boek “Vitaal door kunst” en nadat ik het gelezen had dacht ik: Wauw wat is dit een concreet op het lichaam en geest gerichte benadering. Na een verhaal, muziek of gedicht is er een kunstzinnige opdracht met verschillende soorten materiaal zoals houtskool, pastel- of bijenwaskrijt, verf of klei.  Voor mij is het een nieuwe ervaring om hiermee een groep te begeleiden. Het was voor mij logisch om te vragen of dit op de Boschbloem zou mogen. Want zo is het toegankelijk voor alle mensen uit de buurt. Het is bijzonder om te zien hoe verschillend de werken worden. Want iedereen heeft dezelfde opdracht en het zelfde materiaal. Kunst verbindt mensen met zichzelf en met elkaar, dat is het mooie ervan!’

vrijwilligers werk
‘Naast de Boschbloem ben ik vrijwilliger bij het studiecentrum Antroposofie in Den Haag. Eigenlijk zou iedereen vrijwilliger moeten zijn, je helpt een ander maar ook jezelf. Geven is ontvangen.’

2 juli 2022

Delen met je netwerk?