Klaverjassen en meer waar muziek inzit

Door Ria Alleman

Al vele jaren is Edgar van der Krogt een actief lid van de Boschbloem. Het vrijwilligerswerk is hem vanuit huis met de paplepel ingegeven. Momenteel vervult hij verschillende functies binnen en buiten de Boschbloem. Bij ons is Edgar activiteitenleider klaverjassen op de dinsdagavond. Wat hij allemaal heeft gedaan en nu nog doet vertelt hij graag.

Edgar is 55 jaar oud en een geboren en getogen Voorschotenaar. Nu alweer twee jaar geleden getrouwd met Wilma en samen wonen zij in Noord-Hofland. Uit het eerste huwelijk heeft Wilma drie dochters van respectievelijk 29, 27 en 25 jaar oud. Edgar: “Het voelt als mijn eigen dochters en ik vind het altijd gezellig als ze thuis zijn.”

“Door mijn moeder ben ik in het vrijwilligerswerk gerold. Mijn zus Joke (Coster) en ik zijn de enige van vijf kinderen die ook vrijwilligerswerk zijn gaan doen. Joke heeft jarenlang naailes bij de Boschbloem gegeven en ik ben door mijn moeder bij de klaverjas terecht gekomen. Mijn ouders klaverjasten bij de voetbalvereniging SVLV en hiervoor hield mijn moeder de standen bij. Toen de voetbalverenigingen van Voorschoten fuseerden tot één voetbalvereniging Voorschoten ’97 zijn we bij de reeds jaren bestaande BBB klaverjasclub gaan kaarten in de Boschbloem, en zo ben ik bij de Boschbloem terecht gekomen. Al vrij snel, 1998, heb ik de leiding van Frans van Duinhoven en Huub Duivenvoorde overgenomen en doe dit nog steeds met veel plezier.

Als activiteitenleider zorg ik ervoor dat er voldoende spelende klaverjassers zijn. Momenteel hebben we een kern van rond de 30 klaverjassers die zich inschrijven als ze willen spelen. Mochten er een keer te weinig inschrijvers zijn, dan heb ik altijd de reservelijst met namen die ik kan benaderen. De aanwas gaat goed, voornamelijk door mond-tot-mond reclame en dat is het beste wat je kunt hebben. Verder zorg ik ervoor dat de tafels klaar staan en dat de kaarten en scorelijsten op de tafels liggen. Ik koop  de prijzen in en met de feestdagen wat extraatjes zoals een chocolade letter met Sint en eieren met Pasen. Met kerst is de grote prijsuitreiking aan de winnaar van het seizoen en extra leuke prijzen en hapjes. Blij ben ik met Sandra als gastvrouw en zeker met Peter van Duinen die na afloop de scorelijsten verzamelt en de scores in een Excelbestand verwerkt, zodat de week daarop de prijsuitreiking is. De laatst geëindigde krijgt altijd een kraslot: de poedelprijs! Verder organiseer ik binnen de regio het Oranjetoernooi. De Voorschotense Oranjevereniging schenkt een oranjebittertje en de Koningin Wilhelmina Oranjevereniging sponsort het toernooi waardoor we leuke prijzen kunnen kopen.“

Bestuursfuncties
“In de loop der jaren heb ik verschillende bestuursfunctie bij de Boschbloem gehad. Ik ben ongeveer in 2000 begonnen als 2e secretaris en heb dat drie jaar gedaan. Toen waren Edith de Graaf en ik de benjamins van het bestuur en dat zorgde weleens voor wat spanning lacht Edgar. “Dat komt omdat de oudere het wilde houden zoals het was en wij graag veranderingen wilde doorvoeren” gaat hij verder. “In 2003 ben ik voorzitter geworden en hoe dat gekomen is, is een verhaal apart. De toenmalige voorzitter Rinus Pieterse was onverwachts overleden en de functie van voorzitter kwam vrij. Tijdens mijn vakantie heeft het toenmalige bestuur de Algemene ledenvergadering (ALV) voorbereid en een agenda opgesteld. Een van de agendapunten was het terugbrengen van het aantal bestuursleden van 7 naar 5, waarbij de functies van Edith en mij zouden komen te vervallen. Aan -de toenmalige vicevoorzitter – gaf ik aan dat dit geen schoonheidsprijs verdient en je zo niet met andere bestuursleden om kan gaan. Het enige wat ik kon doen was om mij, volgens de regels op te geven als kandidaat voorzitter. Het werd een spannende ALV waar ter plaatste gestemd zou worden wie de nieuwe voorzitter zou worden: hij of ik. Bij de eerst stemronde was het aantal stemmen gelijk en in de tweede ronde werd ik als voorzitter gekozen. Het was een lastig begin! Ik heb veel gehad aan Cor Verlooij – oud gemeentesecretaris- die een luisterend oor was en altijd klaar stond met raad en daad. Dit heb ik tot 2013 gedaan en Willy van der Heden is mij als voorzitter opgevolgd. Ik ben nu nog steeds actief klaverjasser en ben altijd bereidt om hand en spandiensten te doen”.

Veranderingen
Met een nieuw bestuur is het onontkomelijk dat er veranderingen plaatsvinden. Als echte Boschbloemer draagt Edgar de vereniging een warm hart toe maar vind het soms lastig om met het nieuwe beleid, lees verzakelijking, om te gaan.

“In het verleden werden de bestuursfuncties vanuit de leden van de vereniging vervult. Vrijwilligers groeide naar zo’n positie toe. Nu zie je vrijwilligers van buiten de vereniging op bestuursfunctie komen. Begrijp mij goed, dat is niet verkeerd maar hierdoor zie ik een verzakelijking optreden waar ik, die al 20 jaar meeloopt en de Boschbloem een warm hart toedraagt soms moeite mee heb. En laat ik wel onderstrepen dat iedereen het goed probeert te doen voor de Boschbloem. Wel mis ik de zichtbaarheid van het bestuur en dat is jammer. Ik wil dan ook graag als advies meegeven: laat je bij de activiteiten zien zodat iedereen weet wie jullie zijn! Neem de leden mee in het besluitvormingsproces als er grote veranderingen zijn dat helpt voor de transparantie en draagvlak.

Ander vrijwilligers werk
Naast zijn 40-urige werkweek en activiteitenleider Klaverjassen is Edgar voorzitter van de muziekvereniging Laurentius en de Cultuurfabriek. Edgar: “Dat ging zo. Nadat het voorzitterschap voor de Boschbloem door Willy was overgenomen kwam een oude buur mij vragen of ik het geen penningmeester voor Laurentius, ook al speel ik geen enkel instrument, wilde worden. Dat wilde ik wel en zo ben ik in het bestuur van Laurentius gerold en ben nu voorzitter. Hier heb ik verschillende commissies ingesteld met elk een vertegenwoordiger vanuit het bestuur. Dat werkt fantastisch! Dit doe ik al weer enkel jaren en als Laurentius volgend jaar haar 100-jarig bestaan heeft gevierd wordt het tijd om het stokje over te dragen. Door het voorzitterschap bij Laurentius ben ik bij de Cultuurfabriek terecht gekomen. De Cultuurfabriek is namelijk vanuit de muziekwereld ontstaan. Hier ben ik voorzitter. Het is een moeilijke tijd om vrijwilligers te vinden, dat merk je ook bij je Laurentius en Cultuurfabriek”.

Ik wil graag meegeven dat vrijwilligerswerk belangrijk is voor jezelf en anderen. Het is belangrijk om iets voor de medemens te doen en je krijgt er veel voldoening van en waardering voor, dus gewoon doen!

19 december 2022

Delen met je netwerk?