Ik stel mij graag even voor

Mijn naam is Maria Kroon en ik ben de nieuwe begeleider van de teken- en schildergroep op de dinsdagmiddag. Nadat Cees Westhoek dat heel veel jaren met zoveel succes heeft gedaan, waren de eerste lessen even zoeken, best spannend. Maar dat is helemaal goed gekomen, het is een enorm leuke groep, met ook nieuwe leden. Heel gezellig, maar er wordt ook lekker gewerkt, tussendoor wordt er thuis ook steeds meer getekend en geschilderd. Oefening baart kunst, dat zien we meteen.

Ikzelf schilder een jaar of 35, eerst aquarel, daarna heel even olie en nu vooral acryl. De laatste jaren, sinds mijn pensioen, ben ik ook veel aan het tekenen. Dat is zo heerlijk even een half uurtje/uurtje tussendoor te doen aan de keukentafel. Ik heb altijd les in schilderen en tekenen gehad, maar hierin geen formele opleiding.
Mijn vader was journalist, hoofd van een grote kunstredactie en van hem heb ik wel heel veel geleerd. We woonden in Amsterdam en gingen wekelijks naar een of ander museum, waar hij eindeloos verhalen kon vertellen. Wat wist die man veel! Studie en gezin en werk hebben een tijdje veel tijd in beslag genomen, maar nadat ik ben verhuisd naar Leidschendam en de kinderen iets groter waren, ben ik weer gaan schilderen.

Ik schilder het liefst mensen, mensen die bezig zijn, emoties tonen, werken, spelen.
Mijn kleinste werk was ongeveer 5x5cm, het grootste een muurschildering van 2 bij 3 meter. Ik heb enorm genoten van de zomertentoonstelling in het Rijksmuseum in het Rembrandtjaar, want daar heeft één van mijn schilderijen gehangen, hoe gaaf is dat!  

Via de KGV (Kunstgenootschap Vlietstreek) kwam de vraag om de teken- en schildergroep in de Boschbloem te gaan begeleiden. Na een tijd van veeleisende mantelzorgtaken is dit iets heel anders, maar ik geniet er erg van. Ik besteed mijn tijd verder graag aan op mijn geweldige kleinkinderen passen, klussen in huis, fotograferen, albums maken, naar theater gaan, ander vrijwilligerswerk, fietsen, wandelen, lekker eten en al het andere wat het leven de moeite waard maakt!

Januari 2024

Delen met je netwerk?