Buurthuis De Boschbloem groeit en is op zoek naar vrijwilligers

Door Marjolein Altena, Voorschotense krant

“De Boschbloem groeit, bloeit en bruist”, vertelde een trotse voorzitter Wim Wolting vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie. “Maar we moeten niet achterover gaan leunen’, waarschuwde hij. “Laten we naar de toekomst kijken en gebruik maken van de ambities onder onze leden.” Tegelijkertijd kwam er de oproep voor meer vrijwilligers.

Dat het buurthuis groeit blijkt wel uit het aantal leden. “535 ten opzichte van 488 vorig jaar”, vertelt Ria Alleman, bestuurslid voor de PR. “Dat is voornamelijk te danken aan de vele activiteiten die we hier organiseren als onder andere bridgen, Ikenobo, tekenen, Franse les, Quilten, BlijFit: bewegen voor ouderen, Zumbalessen, zelfs een tweede schaakklas en natuurlijk het Seniorencafé, activiteiten die aanslaan bij onze leden.”

Ook in het nieuwe jaar staan weer nieuwe activiteiten op stapel. “We kijken naar het organiseren van een maandelijkse open tafel’, kondigde Wolting aan. “We werken met Voorschoten Voor Elkaar en ProReHa Fysiotherapie aan een programma over valpreventie en we nemen ‘Bewegen voor Ouderen’ activiteiten over van Voorschoten Voor Elkaar. In september start de cursus kunstgeschiedenis en daarnaast willen we ook in 2024 verder met het binnenhalen van de jeugd, mocht iemand een leuk idee hebben, kom er vooral mee!

Verder zijn er goede contacten met De Cirkelbus die hier dagelijks kantoor houdt en Club de Petanque die ook gebruik maakt van het buurthuis. De verduurzaming van het pand is afgelopen jaar afgerond met het plaatsen van 49 zonnepanelen in samenwerking met de gemeente. We zijn nu helemaal van het gas af.”

Het afgelopen jaar is de samenwerking met de andere twee buurthuizen (Alettahof en Vliethuis) geïntensiveerd en dat gaat dit jaar ook verder door. “Ook de samenwerking met de gemeente, Voorschoten Voor Elkaar en VOV is prima, laat Wolting weten.

Het Buurthuis bestaat dit jaar 45 jaar en daar wordt gepast aandacht aan besteed maar een groot feest wordt het niet. “Dat doen we met het 50-jarig bestaan, over vijf jaar!” 

Het zevenkoppige bestuur komt maandelijks bij elkaar en behandelt dan verschillende onderwerpen die voor de Boschbloem van belang zijn. Of het nu gaat over nieuwe activiteiten, samenwerking met andere organisaties, beleid of de inkoop, het komt allemaal bod.

Afscheid werd genomen van de secretaris Lydia van Leeuwen, een opvolger is er nog niet. Dit illustreert maar eens hoe moeilijk het is om vrijwilligers te vinden. Voorzitter Wolting zette haar in het zonnetje: “Zeer resultaat gericht en ook altijd ondersteunend voor mede bestuursleden. Je kon altijd een beroep op haar doen en vaak was ze proactief betrokken. Scherp en niet verhullend in haar analyse maar altijd opbouwend . Een geweldige teamspeler en niet bezig met eigen succes/agenda.”

Buurthuis De Boschbloem is ervoor iedereen en niet alleen voor de Bloemenwijk en Boschgeest maar voor heel Voorschoten en daarbuiten. “We hebben zelfs leden uit Wassenaar en Leiden”, zegt Ria Alleman. “Loop gewoon eens een keertje binnen en doe mee aan een activiteit. Vind je het leuk, dan ben je welkom. Vind je het niet leuk, dan is er niets verplicht. Op onze site boschbloem.nl is alle informatie te vinden.”

Artikel in de krant lezen? Buurthuis de Boschbloem groeit

Delen met je netwerk?