Beginnerscursus bridge succesvol afgesloten met een bridgedrive

Door Ria Alleman

Na  24 theorielessen “Bridge in een flits” gegeven door Femke Frietema is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen in een echte bridgedrive. Cursisten en ervaren bridgers spelen met en tegen elkaar en dat was een ware happening in een gezellige en ontspannen sfeer.

“De bridgecursus was een initiatief van drie Voorschotense bridgeclubs: de Boschbloem, Tot Ons Genoegen Voorschoten en Noord-Hofland” vertelt Femke. “We zijn begonnen met ruim 40 cursisten, helaas zijn om verschillende redenen 8 cursisten vroegtijdig gestopt. Nu houden we een bridgedrive samen met ervaren spelers van de drie clubs die gedurende de cursus een helpende hand hebben geboden”.

De drive werd in twee lijnen, een A- en een B- lijn, gespeeld. Femke “beide lijnen spelen dezelfde spellen. Ik heb de kaarten geschud en gedupliceerd en een paar spellen uit het cursusmateriaal genomen. Zo kunnen ze goed vergelijken wat ieder paar bij hetzelfde spel heeft geboden en gespeeld. Na afloop wordt een uitslag gemaakt op basis van alle scores uit de beide lijnen over deze spellen (top integraal) “. In het begin was de spanning te snijden. Eerst de juiste tafel zoeken en in de goede speelrichting gaan zitten. Dan uitzoeken hoe de Bridgemate werkt. Hoe voer ik het contract in en hoe zie ik de uitslag? En vergeet de klok niet waar 30 minuten voor drie spellen op staat, de druk was enorm!

Het was leuk om te zien hoe enthousiast de deelnemers zijn. Na het zien wat de andere paren gespeeld hebben wordt er flink nagekaart en geanalyseerd. Hebben zij de manche ook uitgeboden en gemaakt? Hoe hebben ze een up slag kunnen maken en waarom hebben ze een heel ander contract geboden en gespeeld dan wij, waren vragen die je in de zaal hoorde.

Na de eerste ronde werd er gewisseld en was het tijd om bij gastvrouw Madelein een drankje te halen. Een van de deelnemers verzuchte “dit is flink zweten zo die eerste ronde maar wel heel leuk”. “Goh het was zes, dus klein slem, jammer dat we dat toch niet geboden hebben” hoorde ik iemand zeggen. Kijk het inzicht is er, nu blijven oefenen en de volgende keer bied je de slem wel uit!

Na vijf rondes was het gedaan met het spelen en werd onder het genot van een drankje met spanning op de uitslag gewacht. Hoe hebben we het gedaan en hoeveel procent? Al snel komt Femke met de verlossende uitslag. Van de twintig paren wordt de tweede plaats ingenomen door de cursisten Rob en Lydia Klomp met een score van 58%. Een hele mooie presentatie.

Al met al gaf de avond een reëel beeld van hoe een bridgeavond eruit ziet. Nu wordt het tijd voor de cursisten om naar een bridgeclub te gaan en het geleerde verder in de praktijk te brengen.

De cursisten
Delen met je netwerk?